Zenon Clinic blog
2024.04.23. • Alakformálás

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizom kezeléséről

A szétnyílt hasizom (rectus diastasis) leggyakrabban várandós nőket érintő probléma, de bárki másnál is előfordulhat. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények: torna, műtét vagy gépi kezelés a legjobb megoldás?

szétnyílt hasizom kezelés

Mi az a szétnyílt hasizom? 

Először is tisztázzuk mikor beszélünk szétnyílt hasizomról. Az egyenes hasizmok függőlegesen helyezkednek el a hasfalban, amiket egy vastag, rostos kötőszövet köt össze. Ezt a kötőszövetes sávot linea albának nevezzük. Erőteljes hasűri nyomás esetén előfordulhat, hogy ez a kötőszövet megnyúlik és elszakad, így pedig a hasizom lényegében szétválik. Ez a szétnyílt hasizom. 

A szétnyílt hasizom okai

A szétnyílt hasizom leggyakrabban várandósság idején jelentkezik, mivel a terhesség során a babának helyre van szüksége a hasban. Ezért a kötőszövet szétnyílik, ami ilyenkor egy természetes, fájdalommentes és észrevehetetlen folyamat. Azonban megesik, hogy szülést követően a linea alba szétnyílva marad, nem nyeri vissza eredeti állapotát. Ez már komolyabb problémákat is okozhat a későbbiekben. A szétnyílt hasizom tünete, hogy akár 2-4 ujjnyi is lehet az egyenes hasizmok között a rés.

Nem csak várandós nőknél fordulhat elő szétnyílt hasizom: további okok közé tartozik a túlsúly, gyenge kötőszövet, gyenge hasizom és nehéz súlyokkal való munka. 

Hogyan ismerhetjük fel a szétnyílt hasizmot? 

Szétnyílt hasizom esetén a hasizmok nem képesek megfelelően elvégezni a test számára fontos feladataikat. Ilyenkor más területekre hárul a feladat, ami viszont számos problémát okozhat a test számára.

A következő tünetek mind szétnyílt hasizomra utalnak:

  • ha hasfalunk előre domborodik, 
  • erőteljes derék- és/vagy hátfájdalom jelentkezik, 
  • vizelettartási problémával küzdünk, 
  • nőgyógyászati problémák lépnek fel, 
  • rossz tartás alakul ki,
  • gyengül a gátizom vagy sérv keletkezik. 

Szétnyílt hasizom megállapítása otthon tapintásos módszerrel

Létezik egy tapintásos módszer, amivel otthon is megállapítható a szétnyílt hasizom. Ez a módszer nem mindig hatékony, amennyiben túl nagy az eltávolodás, túl vastag a hasi zsírszövet, vagy túl vékony az izomszövet. Ilyen esetben érdemes orvoshoz fordulni ultrahang vagy CT vizsgálatra.

Az otthoni vizsgálat menete 

Hanyatt fekvésben fel kell húznunk a lábainkat úgy, hogy a talpak a talajon maradjanak. 

A derekat le kell szorítani, majd ezzel egy időben a köldököt a gerincoszlop irányába behúzni. 

Azt a kezet, amellyel vizsgálunk, helyezzük a köldök fölé úgy, hogy az ujjak a hasfalra merőlegesek legyenek. 

A másik kezünket helyezzük a tarkónkra. 

Belégzéssel juttassuk a levegőt a tüdőbe, kilégzésre pedig emeljük meg a törzset és csináljunk egy hasprést. 

Ekkor a hasfal aktív lesz és az egyenes hasizmok tapinthatóvá vállnak. Ha érezni közöttük rést, akkor annak szélességét és hosszát a köldök alatti, illetve feletti területen is be kell határolni. 

Kezelési lehetőségek 

Ha sikerült megállapítani a szétnyílt hasizmot, több kezelési módszer közül választhatunk. A gyógytorna mindenképpen javasolt, azonban ennek kiegészítésére gépi kezeléssel sokat segíthetünk a helyzet javításán. 

Klinikánkon a DEKA Schwarzy mágneses izomstimuláció technológia hatékonyan és tartósan, műtét nélkül segít a probléma megszüntetésében.

A DEKA Schwarzy géppel a szétnyílt hasizom fájdalommentesen, biztonságosan, műtét nélkül kezelhető. A készülék technológiája FMS (Focused Magnetic Stimulation) koncentrált mágneses izomstimuláción alapszik: a kezelőfej által elektromágneses mező alakul ki, mely stimulálja a hasizmokat, ezzel helyreállítja és erősíti a sérült izomszöveteket. 

Az izomépítésnek köszönhetően a megnyúlt hasizmok megerősödnek, visszaállnak az eredeti pozíciójukba, a hasizmok feszessé, tónusossá válnak, az esetleges zsírlerakódás pedig fokozatosan csökken, majd tartós használat mellett, akár teljesen eltüntethető..

A DEKA Schwarzy géppel való kezelés menete 

A kezelések előtt egy személyes konzultáción átbeszéljük az egyedi kezelési tervedet, amit a szétnyílt hasizmod állapota alapján személyre szabottan állítunk össze.

A szétnyílt hasizom kezelés megkezdése előtt felhelyezzük az elektródákat a hasadra. A kezelés során a DEKA Schwarzy géppel koncentrált mágneses izomstimulációt végzünk, amely segít a megnyúlt és eltávolodott hasizmok erősítésében, az eredeti állapotuk visszaállításában. 

Az elektromágneses izomépítés technológiának köszönhetően a kezelt izmok több mint 20 000 alkalommal húzódnak össze egyetlen 30 perces kezelés során, ez jóval több, mint amit egy átlagos edzésen elérhetünk.

A gép 3 fázisban dolgozik: melegíti, összehúzza és masszírozza a hasizmokat. A kezeléssorozat végére az izmok ismét tónusossá és feszessé válnak.

Az eljárás abszolút biztonságos és fájdalommentes, a kezelés során az edzéshez hasonló, feszítő érzést lehet tapasztalni az izmokban, a kezelést követően pedig izomláz jelentkezhet.

Foglalj időpontot alakformálás tanácsadásra vagy DEKA Schwarzy szétnyílt hasizom kezelésére! 
Szakértőink segítenek!

Foglalj időpontot alakformálás tanácsadásra vagy DEKA Schwarzy szétnyílt hasizom kezelésére!

Időpontot foglalok
Oldal tetejére
Időpontfoglalás